VIDEO MARKETING

Video marketing je pojavom YouTube-a postao dostupan svima. Zahvaljujući Google Ads sistemu sada je moguće plasirati video poruku, odabranoj publici na drugom pretrazivaču po snazi, odnosno YouTube-u.

Svakog meseca, više od jedne milijarde ljudi poseti YouTube i pregleda više od šest milijardi sati video snimaka. Ovaj veliki broj potencijalnih klijenata možete iskoristiti promovišući sopstveni biznis. I to tako što ćete odlučiti gde i kada će se vaš oglas prikazivati. Kao i koji od potencijalnih klijenata ga može videti.

Najčešće se reklame prikazuju u strimu. Tu se reklama emituje pre video zapisa koji ste hteli da pogledate! Format ovakve video reklame se zove trueview in stream. Omogućava oglašivačima da plate samo za pregledani video sadržaj, tačnije da plate ukoliko je osoba koju ste targetirali pogledala minimum 30 sekundi vašeg video zapisa. Ukoliko je video duži od 30 sekundi, ili za potpun pregled reklame ukoliko je video reklama kraća od 30 sekundi.  Ovaj tip video reklame ume da zamori korisnike koji su želeli da pogledaju konkretan video zapis koji su tražili, ali je sa druge strane dobar zato što dozvoljava korisniku da preskoči video oglas nakon 5 sekundi, ukoliko korisnik ne želi da primi poruku koju mu plasirate.

Glavne prednosti Google oglašavanja su veoma precizno usmeravanje oglasa na ciljne grupe, niska cena oglasa, globalna pokrivenost i mogućnost praćenja detaljnih statistika. Google Ads je merljiv i veoma lako se može utvrditi uspešnost same kampanje, a naši predlozi kao i konsultacije sa samim klijentima od velikog su značaja u zajedničkom definisanju najvažnijih faktora Google Search kampanje koja je vezana za njihovo poslovanje.

U tom slučaju oglašivači ne plaćaju za pregled video poruke čije je trajanje bilo 5 sekundi.

Pet sekundi, mnogo ili malo? Koliko košta reklama na televiziji za samo jedno emitovanje, i to u trajanju od 5 sekundi koju će pogledati svi koji u tom momentu prate taj kanal i nisu odlučili da zbog reklamnog bloka promene kanal?

Dakle… mnogo para je potrebno da bi se vaša reklama emitovala na najnegledanijoj televiziji! Platićete za svako emitovanje svim gledaocima. Platićete i za one koji su pogledali reklamu, a nisu Vaša ciljna grupa!

Sada Vam je već jasno zašto je YouTube video reklama dobra za vaše poslovanje ili za brendiranje firme ili proizvoda.

1. pet sekundi Vaše poruke će biti sigurno pregledano, a za koje nećete ništa platiti ukoliko korisnik preskoči gledanje reklame,

2. platićete samo za potpuno pregledane video reklame,

3. plasiraćete poruku samo ciljnoj grupi koju prepoznamo kao vašu.

Cilj reklame nije uvek da ona poput „tv prodaja“ da rezultat kroz trenutnu kupovinu reklamiranog artikla, već da cilj bude brendiranje proizvoda, odnosno da za njega sazna što veći broj onih koji bi isti proizvod koristili ili konzumirali.

Pored Youtube reklamiranja, bavimo se i video produkcijom, odnoso kreiranjem video sadržaja za reklamiranje na YouTube mreži.

Verovatno se sada pitate „Zašto je video produkcija must-have za digitalni marketing?“

Živimo u svetu u kojem mnogi očekuju nešto više od teksta i raznih slikovnih objava. Ako vi sami provodite bar malo vremena na internetu, ili konkretnije na YouTube-u i društvenim mrežama, velike su šanse da ste videli video bilo kog sadržaja (promocija, live video ili čak personalni video) i da znate o čemu govorimo.

Prema poslednjim statistikama predviđeno je da će video zauzeti čak 90% online saobraćaja do 2019. godine!

Pitate se odakle nam ova informacija?
Prema poslednjim statistikama koje su objavljene od strane dve najveće pretraživačke platforme (Google i YouTube), prosečan građanin provodi oko 88% više vremena gledajući kvalitetne video zapise, dok se na web sajtovima koji sadrže kvalitetan video zapis prema analitici posetilac istog u proseku zadržava dva minuta duže.

Iz ovih razloga preporučeno je imati video visoke produkcije 🙂 Naime, za kreiranje bilo kakve uspešne video produkcije potrebno je uzeti u obzir mnogo elemenata koji nisu jednostavni ni na prvi pogled. Sam video treba usmeriti na pravu publiku, imati u vidu brend i poruku kompanije, što znači da video mora biti fokusiran na temu interesovanja vaših potencijalnih klijenata. Zato smo mi tu 🙂

YouTube je veliki novitet u oglašavanju, što bih ja rekao must-have u današnje vreme kada je internet prevladao svetom i kada same preporuke više nemaju istu funkciju kao nekad. U nastavku članka odgovoriću Vam na nekoliko najčešćih pitanja 🙂

Zašto baš YouTube?
Kao što smo gore napomenuli YouTube ima više od milijardu jedinstvenih korisnika mesečno i do 100 sati postavljenog video materijala skoro svake minute! Samo u Srbiji u proseku YouTube ima doseg sa više od 61% populacije, a prema najnovijim statistikama svaki mesec se pregleda preko 6 milijardi sati video zapisa. Samim tim YouTube je najveći agregator video zapisa na internetu, a najinteresantnija činjenica je da se čak 50% odgledanih video zapisa prikazuje na mobilnim i tablet uređajima.

Zašto video oglas i šta sve njime dobijamo?
Format video oglasa Vam pruža mogućnost pričanja jedne priče (vašeg brenda, proizvoda ili usluge) na upečatljiv način i bez ograničenja brojeva karaktera ili ograničenja u trajanju video zapisa (što kod drugih vidova oglašavanja nije slučaj).

Kroz oglašavanje na YouTube-u preko Ads platforme dolazimo do publike koja je zainteresovana za vaš brend ili samu uslugu koju nudite. Vremenom (tačnije intenzivnim oglašavanjem) publika raste, tačnije raste broj onih koji su zainteresovani za Vaš brend ili usluge, a takodje se povećava i publika sa sličnim interesovanjima i afinitetima.

Da li je oglas vidljiv samo na YouTube pretrazi?
Oglas može biti vidljiv ne samo na YouTube-u već na celom internetu: na blogovima, društvenim mrežama, online novinama i svim stranicama koje uključuju Google Display mrežu, a podložni su i čestom deljenju korisnika što je ujedno i besplatna promocija za Vaš biznis.

KAKO ĆE VAM NAŠI PROFESIONALCI POMOĆI?

Da još jednom napomenemo, samo u našoj zemlji više od 61% populacije se nalazi na ovom pretraživaču, što znači da možemo veoma jakoj ciljanoj publici plasirati vašu poruku putem video reklame, ali ukoliko Vaša kompanija ima interesa da se video oglas prikazuje i u drugim zemljama, onda Vam je jasno do koje mere se širi prostor za vaše poslovanje.

Mi ćemo Vam pomoći da adekvatno analiziramo tržište i odredimo najoptimalniju vrstu reklame koja će obezbediti najbolje rezultate uz optimalne troškove. Pažljivo ćemo odrediti ciljnu grupu, nadgledati aktivnosti ciljanih korisnika i uskladjivati Vašu reklamu potrebama Vaše kompanije i ponašanjem ciljne grupe. Obezbedićemo Vam kompletne izveštaje i statistiku kampanje, uz jasno iskazane troškove i analizu efekata video kampanje!

 

 

POŠALJITE UPIT