Zašto je potrebno da vaš web sajt bude prilagodljiv mobilnim i tablet uređajima

Verovatno ste čuli da vaš sajt treba da se prilagodi mobilnim i tablet uredjajima, šta to značI I zašto je to potrebno?

Tehnika, kao i način korišćenja interneta je jako napredovala i može se slobodno reći potpuno promenila u odnosu na godinu ili dve unazad. Šta će se dešavati za godinu ili dve, možemo samo naslućivati, ali mi se čini da skoro sa sigurnošću mogu reći da će se pametni mobilni telefoni mnogo brže razvijati i da će se internet verovatno prilagoditi tom tržištu!

U prilog ovom što pišem ide i obaveštenje webmasterima koji uredjuju veći broj sajtova i imaju kreiran nalog na Google webmaster tools, da prilagode svoje sajtove mobilnim i tablet uredjajima ili da ukoliko imaju prilagodljive sajtove onda isprave greške ukoliko postoje na nekim stranama sajta, kao bi web sajt bio potpuno prilagodljiv ovim uredjajima.

Pogledajte šta piše na donjoj slici. Slika je ustvari sadržina maila koju alatka, Google webmaster tools prosledjuje registrovanim korisnicima za sajtove koji nisu potpuno prilagodljivi…

Sada možemo nešto i da zaključimo, Google je kompanija koja je na lidersku poziciju dospela zato što se trudi da ima što relevantnije rezultate pretrage, a to zapravo znači da obezbedi raznovrsnost podataka sa što preciznijim odgovorima na upit koji u pretrazi postavi korisnik sistema. Upravo zbog toga, poslovni svet uvidevši da je Google pretraga jako korišćena, želi i da se oglašava! Dakle niko se ne bi oglasio na Google niti bi ova kompanija bila toliko bogata i moćna da nisu napravili analitiku pretrage koja je pružala korisnicima ovog pretraživača sve odgovore na upit već na prvoj stranici pretrage.

Ali kako smo rekli, vremena se menjaju, sada svi uglavnom tražimo sve preko mobilnih telefona ili preko tableta, a razlog je jednostavan, uvek su nam pri ruci i najbrže ćemo saznati sve što nas zanima. Koliko puta Vam se desilo da se ubedjujete sa prijateljem oko nekih sitnica, pa da bi dokazali da ste upravu izvadite telefon odete na Google i pronadjete odgovor koji potvrdjuje da ste bili upravu ili ste možda pogrešili.

Google se i u ovoj situaciji trudi da Vam obezbedi relevantne rezultate pretrage na taj način što vam u startu navede da li je verzija sajta prilagodljiva mobilnim uredjajima „Mobile friendly“ što Vam za početak olakšava utoliko što ćete znati koji sajt ćete lako otvoriti a sa kojim će se Vaš telefon mučiti!

Da li je Vaš sajt prilagodljiv možete saznati tako što ćete preko telefona otići na Google i ukucati termin koji bi trebalo da prikaže Vaš web sajt u rezultatima pretrage. Ako ispred opisa sajta vidite natpis da je sajt prilagodljiv onda se nemate čega plašiti, ali ako taj podatak ne vidite ja Vam savetujem da unapredite svoju prezentaciju. Web sajt morate negovati, to je Vaš posao… Ako kupujete mobilni telefon zato što ima malo bolje karakteristike, a onaj stari Vas i dalje solidno služi, onda morate razumeti da napredna karakteristika vašeg sajta iako vaš stari sajt još dobro služi može da poboljša Vaše poslovne rezultate.

Lično sam ubedjen da će u dogledno vreme i analitika pretrage biti takva da će favorizovati sajtove koji su „prilagodljivi“ i da oni koji to u medjuvremenu ne isprave neće se visoko rangirati u rezultatima pretrage generalno.

Profesionalci od sredine 2013. godine, izradjuju isključivo prilagodljive sajtove! Svi sajtovi su u mnogome uticale na poboljšane poslovne aktivnosti naših klijenata.

Ako imate pitanja u vezi sa Vašim web sajtom slobodno nas kontaktirajte! 

WSD SISTEM D.O.O.

Srbija, 11000 Beograd
Ul. Petefijeva 2

SRB: 381-11-414-03-80